Pomskt met hondenkap om

Help, mijn hond heeft een hotspot!

Afgelopen zomer waren wij 10 dagen in Zoutelande, toen wij op een avond in ons appartement zaten, zag ik een gek kaal/geïrriteerd plekje op Geusje haar voorpoot tevoorschijn komen. Huh, dat zat er gisteren toch nog niet? Is het mij niet opgevallen, waar komt dit ineens vandaan? Shit.. Geusje heeft een hotspot! 

Voor ik verder ga met hoe Geusje aan deze hotspot kwam en hoe we er vanaf zijn gekomen, leg ik eerst eventjes uit wat een hotspot is. 

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een plek(je) wat veel lijkt op een verse schaafwond en ontstaat door herhaaldelijk krabben, likken of bijten op hetzelfde plekje. Het begint vaak onschuldig met "normaal" gedrag waarbij je alarmbellen niet zullen gaan rinkelen, maar als je hond vaak op één en dezelfde plek krabt, likt of bijt dan ontstaat er binnen een korte tijd een irritatie plek. Deze irritatie plek wordt, als er niets aan wordt gedaan, steeds erger. 

Beginnende hotspot op hondenpoot

Als je een hotspot niet behandelt dan kan de huid gaan ontsteken, etteren en kan er mogelijk zelfs een bacteriële infectie ontstaan. Naast dat de plek groter kan worden is de kans ook groot dat rondom de eerste hotspot meerdere nieuwe hotspots ontstaan doordat je hond veel focus heeft op en om de hotspot heen. 

Wat zijn typische hotspot plekken bij een hond?

Veel voorkomende plekken waar hotspots kunnen ontstaan zijn:

  • Op de kop van je hond
  • Rondom de achterpoten/heupen
  • Op de voorpoten

Maar een hotspot kan in principe overal ontstaan waar je hond met zijn/haar poten of bek bij kan.

Waardoor ontstaat een hotspot?

Een hotspot kan veel uiteenlopende redenen hebben en vaak komt het voor bij honden die veel zwemmen en/of een dikke en lange vacht hebben. De oorzaak van een hotspot is vaak huidirritatie of jeuk die ontstaat door:

  • Allergie
  • Vlooien en teken
  • Oorontsteking
  • Warmte
  • Langdurige vochtige vacht
  • Klitten

Als je hond eenmaal de focus heeft op een plekje en is begonnen met jeuken dan ontstaat de hotspot vanzelf. De oorzaak kan dus vrij eenvoudig/onschuldig zijn, denk bijvoorbeeld aan een teek.

Een hotspot bij je hond door stress of verveling

Een andere oorzaak van een hotspot kan stress of verveling zijn. Doordat je hond stress ervaart of zich verveelt gaat hij/zij obsessief likken. Als hierdoor enige huidirritatie ontstaat, kan een hotspot worden ontwikkeld. 

Hotspot op hondenpoot

Hoe behandel ik een hotspot bij mijn hond?

Oké, je hebt dus een hotspot ontdekt. Wat nu? In de basis is een hotspot vrij onschuldig, het is slechts een schaafwond. Zolang de plek niet ettert of is ontstoken kan je het volgende doen:

  • Haal de haren rondom de plek weg indien nodig
  • Maak de plek schoon met gekookt lauw water
  • Smeer de plek in met verzachtende zalf (honing zalf)
  • Zorg dat je hond niet meer aan de plek likt

Herstelt de plek niet of twijfel je of het ontstoken is of niet? Is de hotspot erg groot? Ga dan altijd naar de dierenarts!

Bovenstaande informatie over oorzaken van hotspots is afkomstig van dierenartsenpraktijk AniCura.

Alle beelden in deze blog zijn eigen beelden van Geusje. 

Shit! Geusje heeft een hotspot

Terug naar waar ik de blog mee begon.. Geusje heeft een hotspot op haar voorpoot! Mijn eerste gevoel was een gevoel van falen. Ze krijgt namelijk al onze liefde en aandacht:

  • Ze wandelt minimaal 4 keer per dag
  • Ze krijgt super goed (afwisselend) voer
  • We verzorgen haar vacht volgens 'het boekje'
  • We gaan 1x per week naar agility training
  • Ze gaat geregeld mee naar het bos, heide of het strand

Waar gaat het dan mis? Het faal- of schuldgevoel is eigenlijk natuurlijk nergens voor nodig, want de kans is groot dat we helemaal niets aan die hotspot kunnen doen, maar goed.. dit was mijn eerste reactie.

Geusje met kap om

Wat volgde na het ontdekken van de hotspot was een behoorlijke lange ontdekkingsreis om de oorzaak te achterhalen en een even lange reeks met pogingen er vanaf te komen. Het moment van ontdekken totdat het verholpen was duurde in totaal 6 maanden (!).

Hotspot behandelen met honingzalf

In Zeeland zijn wij bij Pets Place direct om dierentape gereden. Op momenten dat wij er eventjes niet waren of als we gingen slapen dan wikkelde we haar voorpoot in met dierentape. Dit was vrij kansloos, want zodra ze ook maar even de kans kreeg dan trok ze dit eraf en likte ze vrolijk verder. 

We kwamen dus al vrij snel tot de conclusie dat dit niet ging helpen. Na wat Google speurwerk kwamen we bij twee opties voor plan B: honingzalf of groene leem. Wij zijn voor honingzalf gegaan. Deze zalf hebben wij wederom bij Pets Place gescoord, deze tube bleek niet heel goedkoop te zijn (€ 21,95), maar veel alternatieven heb je niet.

3 tot 4 keer per dag maakte ik Geusje haar hotspot schoon met gekookt water dat ik liet afkoelen tot het water lauw was. Als haar poot dan was opgedroogd smeerde ik de honingzalf royaal erop en liet ik het intrekken. Als we thuis waren en we niet de volle aandacht hadden (ook 's nachts) dan wikkelde ik haar pootje in met dierentape. Inmiddels liet ze dit zitten als wij in de buurt waren, zodra we haar even alleen thuis lieten dan trok ze de tape er helaas nog steeds meteen af. 

Na 3 weken lang in de weer te zijn geweest met de honingzalf werd de plek niet groter, maar helaas ook niet kleiner. Ook was er een nieuwe (kleinere) hotspot bijgekomen. Er zat niets anders op dan een bezoek aan de dierenarts.  

Naar de dierenarts voor de hotspot

Op naar de dierenarts. Die bevestigde uiteraard wat wij al dachten; Geusje heeft twee hotspots, ze zijn beiden niet ontstoken en vrij onschuldig. Om de hotspots beter en gerichter aan te pakken heeft hij de twee plekjes kaalgeschoren met een trimmer en ontsmet. Vervolgens kregen wij het volgende mee:

  • De gevreesde kap
  • Een corticosteroïden zalf 
  • Pilletjes die het jeuken tegen gaan voor 10 dagen

Even fanatiek als hiervoor gingen wij weer aan de gang met nagenoeg hetzelfde ritueel: plekken deppen met (gekookt) lauw water, plekken insmeren met zalf, kap om. Al heel snel merkte wij verbetering: de plekken trokken weg, Geusje bleef ervan af en de vacht begon ook terug te groeien. Wel merkte we dat ze nog steeds focus had op de oudste hotspot plek, dus als we van huis gingen zonder Geusje dan deden we preventief haar kap om. 

Zalf smeren op hondenpoot

Shit! De hotspot is terug.. 

Helaas hadden we te vroeg gejuicht, na zo'n 1,5 maand hotspot vrij te zijn geweest en geregeld preventief de kap om te hebben gedaan, leek de oudste hotspot tóch weer terug te zijn. Op z'n zachtst gezegd echt super vervelend, zeker gezien haar vacht weer bijna helemaal was terug gegroeid.  

Wij bedachten onszelf dat we enige tijd geleden van rauw voer waren gewisseld, het voer dat we altijd in de avond geven. Als ultieme poging zijn we gewisseld naar haar oude rauwe voer. Ondanks dat beiden merken bekend zijn en goed staan aangeschreven, zou het natuurlijk kunnen dat in één van de twee net een ingrediënt zit wat een allergische reactie veroorzaakt. 

Nu Geusje ruim 1,5 maand terug op haar oude rauwe voer zit, lijkt de hotspot definitief te zijn verdwenen. De plek op haar poot is nooit meer vochtig na een onbewaakt moment of als ze alleen is geweest en haar kap heeft ze niet meer om.

Genezen hotspot

Wat was de oorzaak van Geusjes hotspot?

Om heel eerlijk te zijn weet ik dat niet met 100% zeker, maar het belangrijkste is dat het weg is. Wij vermoeden dat het met het voer te maken heeft gehad, maar dit kunnen we niet met zekerheid zeggen. Mogelijk is het ook een tekenbeet geweest wat de irritatie heeft veroorzaakt. We hadden een afspraak staan bij een homeopatische dierenarts, maar deze hebben we afgezegd gezien het verholpen lijkt te zijn. 

We hebben overwogen haar te laten testen op allergieën, maar mijn vriend en ikzelf hebben hier persoonlijk slechte ervaringen mee. Wij zijn beiden getest op allergieën en volgens de uitslagen van deze tests hebben wij beiden vrijwel alle allergieën die je kunt bedenken; verschillende soorten fruit, noten, hooikoorts, honden, katten, huisstofmijt etcetera. In de praktijk hebben we slechts van enkele allergieën last. 

Genezen hotspot

Als uit een allergietest bij Geusje zou blijken dat ze allergieën heeft dan zou dit betekenen dat we aan een eliminatiedieet moeten beginnen en ze in potentie uit voorzorg veel niet meer zou mogen eten. Dit in combinatie met slechts de kleine hotspots heeft ons doen besluiten dit voorlopig niet te doen.  

Tot slot een kleine disclaimer

Wij hebben gedaan wat ons goed leek, in nauw contact met onze eigen dierenarts. En zoals ook staat beschreven, kan een hotspot meerdere oorzaken hebben en elke hond reageert hier weer anders op. Twijfel je bij een hotspot? Neem dan altijd contact op met de dierenarts!

Mogelijk dat jij hier een andere kijk op hebt of andere tips. Laat het gerust weten, dan kunnen we dit mogelijk toevoegen aan deze blog! 

Terug naar blog